New York’ta ’trans’ yağlar yasaklandı

Güncelleme Tarihi:

New York’ta ’trans’ yağlar yasaklandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2006 00:00

Bazıları dünya çapında şöhrete sahip olan binlerce restoranıyla ünlü New York kenti, lokantalarda "trans" yağların kullanımını yasaklama kararı aldı. Uzmanlar, kararı, kalp hastalıklarına karşı atılmış cesur ve önemli bir karar olarak nitelediler.

Haberin Devamı

New York Sağlık Kurulu’nun oybirliğiyle aldığı karara göre, uygulama 1 Temmuz 2007’de başlayacak. Bu tarih itibarıyla, New York’taki lokantalar "trans" yağların çoğunu devreden çıkaracak. 1 Temmuz 2008’de ise, sağlığa zararlı olan bu yağların yemeklerde kullanımıma tamamen son verilecek. Trans yağlar, kötü kolestrol diye bilinen LDL’i yükselterek iyi kolestrol diye bilinen HDL’in seviyesini düşürüyor. Bu durum da, kalp hastalıklarına ve damar tıkanmalarına yol açıyor. "Kamu Çıkarı ve Bilim İçin Sağlık Merkezi" adlı kurulştan Michael Jacobson, New York’ta alınan kararı "son derece önemli"olarak tanımladı ve gelecek on yıl içinde binlerce kişinin hayatının kurtarılacağını söyledi. Michael Jacobson, diğer kentler ve bölgelerin de aynı yolda adım atması gerektiğini kaydetti. Albert Einstein Tıp Fakültesi’nden Prof. Keith-Thomas Ayoob, karar için "çok iyi bir fikir" dedi. Ayoob, trans yağların gereksiz olduğunu ve sağlık için "daha uygun" olan diğer yağlarla ikame edilebileceklerini belirtti.

TRANS YAĞ NEDİR

Trans Yağ bir yağ asidi türüdür. Birçok besin maddesinde doğal olarak trans yağ bulunur. Kan kolesterol düzeylerini yükselttikleri için kötü yağlar gurubunda yer alır. Trans yağ asitleri, sıvı bitki yağlarını hidrojen bulunan bir ortamda ısıtarak elde edilir. Trans yağların çoğu ticarî hazır fırın ürünlerinde, margarinlerde, ayakta atıştırılan yiyeceklerde ve işlenmiş yiyeceklerde bulunur. Ticarî kızartma besinler, meselâ kızarmış patates bol trans yağ taşır.Trans yağlar, kolesterol düzeyleri bakımından doymuş yağlardan kötüdür; çünkü bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltmekle kalmaz, HDL (iyi) kolesterolü de düşürürler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!